Ellinors blogg

Ellinors blogg

Anestesiologi

UtbildningSkapad av Ellinor Bremsjö tis, februari 24, 2015 22:10
Nu är anestesiologikursen äntligen över. Den har varit extremt intressant men o så intensiv. Jag har nog aldrig börjat plugga inför tentor så tidigt och ändå känt mig så oförberedd, men jag hoppas ändå att det har gått bra. Två salstentor (en multiple-choice-del och en essädel) och tre praktiska prov (intubering, övervakning och narkosapparatens funktioner). Multiple-choicedelen och de praktiska proven har jag blivit godkänd på smileymen essädelen behöver de tid på sig att rätta. Nu har jag hela fem dagar ledigt tills nästa kurs börjar och det kommer slappas för fullt smiley

Det finns en extremt bra fördel med att plugga på SLU här i Uppsala. Det finns säkert fler och minst lika många nackdelar... men fördelen jag pratar om är väldigt speciell. Vi och veterinärstudenterna har i uppdrag att socialisera killingarna som föds under våren. Det betyder att man mitt i tentapluggandet får gå och sätta sig inne hos de här go'ingarna och bara gosa smiley

  • Kommentarer(0)//ellinor.bremsjo.se/#post685

Rehab-tentan

UtbildningSkapad av Ellinor Bremsjö tis, november 04, 2014 22:55
Nu har resultaten för tentorna på rehabiliteringskursen kommit ut :) och jag blev godkänd... eller inte? Jag vet faktiskt inte för virriga lilla jag har helt glömt vilken kod jag hade på min tenta och kan därför inte få reda på om jag blev godkänd eller inte smiley men det borde jag ha blivit... eller? smiley

  • Kommentarer(0)//ellinor.bremsjo.se/#post630

Skolutflykt

UtbildningSkapad av Ellinor Bremsjö tor, oktober 30, 2014 21:49
Igår var vi på en väldigt spännande utflykt med skolan. Vi åkte till ett stall i Knivsta för att vaccinera och ta blodprov på hästar. Så spännande och lärorikt. Tidigare hade jag bara övat på vår plasthäst Kentucky som finns på SLUs kliniska tränings centrum (KTC). Det är bra att vi ens får möjligheten att öva på levande hästar innan vi kommer ut på vår VFU (verksamhetsförlagda utbildning/praktik). Bilder på när mina klasskompisar tar boldprov (övre bilden) och vaccinerar (nedre bilden).

Jag fick öva på ett snällt sto som hette Karisina och som älskade att bli kliad i öronen^^ först tog jag ett blodprov på henne och sedan vaccinerade jag henne mot hästinfluensa och botulism. Sen råkade alla hästar behöva avmaskas också så det fick vi göra, fast det är inget som vi kommer göra i vår yrkesroll eftersom avmaskningsmedlet är receptfritt och ofta ges av hästägaren, men för de i klassen som aldrig gjort det tidigare så var det nog lärorikt :)

  • Kommentarer(0)//ellinor.bremsjo.se/#post626

Plugg, plugg, plugg

UtbildningSkapad av Ellinor Bremsjö tis, oktober 14, 2014 22:42
Från och med nu fram tills på måndag är det bara tentaplugg som gäller! Vi har en salstenta i denna kursen om rehabilitering. Det var evigheter sen vi senast hade en salstenta så jag är lite nervös. Personligen tycker jag bättre om hemtentor, men det är ju självklart bra att lära sig på olika sätt så denna gång är inlärningssättet panikplugg.
En kompis skickade den här bilden till mig mitt i plugghetsen and I know the feeling!

  • Kommentarer(0)//ellinor.bremsjo.se/#post620

Studiebesök hos ReDog i Tumba

UtbildningSkapad av Ellinor Bremsjö lör, oktober 11, 2014 14:48
I rehabiliteringskursen som vi läse nu ingår två studiebesök, ett på universitetsdjursjukhuset och ett egenvalt. Jag och tre kompisar fick lov att komma till ReDog i Tumba på väldigt kort varsel. Det innebar dock en tidig start för att inte sitta fast i Stockholmsmorgontrafik allt för länge... men så blir det ju sällan som man tänkt sig. Kompisens bil ville inte starta och min lilla Astra fick rycka in och försöka kicka igång den men utan lycka. Vi gjorde ett försök att putta igång den men att putta runt en död gammal volvo är lättare sagt än gjort. Inget resultat trots hjälp att bygggubbarna som passerade :PSå 1,5 timma senare än planerat åkte vi iväg och lyckades missa trafiken och var bara 20 minuter sena :D

Själva studiebesöket var väldigt intressant. Fysioterapeuten älskade verkligen sitt jobb och visade oss allt hon hade att arbeta med. Vi fick vara med när hon hade kunder och hon lät oss prova att ligga/stå på vibrationsplattan för hundar och vi fick prova hur laserbehandling känns (väldigt mysko känsla!). Hon svarade på alla våra frågor och jag tror att vi alla var positivt överraskade av hur lyckat besöket var :)

  • Kommentarer(0)//ellinor.bremsjo.se/#post618

Zzzz

UtbildningSkapad av Ellinor Bremsjö tis, september 23, 2014 19:43
Jag är inte gjord för att sitta på föreläsningar på eftermiddagar. Precis i början av föreläsningarna kommer energidippen från lunchen och jag håller på att somna. Inte så som man säger när man bara är lite trött, jag håller verkligen på att somna. Idag satt jag och nickade till hela första timman. Mina kompisar petade till mig lite emellanåt... Suck! Jag önskar verkligen att jag hade mer energi efter lunch. Det spelar inte någon roll hur intressant det än är: jag somnar!

  • Kommentarer(0)//ellinor.bremsjo.se/#post603

Dissektion och mjukdelsmobilisering

UtbildningSkapad av Ellinor Bremsjö mån, september 22, 2014 15:05
Idag har vi, som del av rehabliliteringskursen, haft dissektion och övning i mjukdelsmobilisering. Vi fick dissikera hästben för att lära oss skelett, leder och främst muskler samt kolla på flådda hundar (även där för att lära oss muskler). Som tur var så var kadaverna gamla och hade legat i sprit ett bra tag så det luktade inte obehagligt på något sätt. Det luktade faktiskt mest sprit. Lite otäckt att ta i dem men på något sätt måste man ju lära sig. Bättre var det med övningen i mjukdelsmobilisering. Där fick vi träffa SLUs glada försökshundar (beaglar). Böja och sträcka leder, känna igenom och identifiera muskler fick vi göra på dem :) Mycket intressant!

  • Kommentarer(0)//ellinor.bremsjo.se/#post601

Kamikaze

UtbildningSkapad av Ellinor Bremsjö tor, september 11, 2014 22:21
Ikväll hade VMF (veterinärmedicinska föreningen aka veterinärstudenternas kår) bjudit in alla småttingar + oss nyinflyttade tvåor till att spela kamikaze och äta gratis middag. Kamikaze är i stort sett capture the flag, eller flaggleken, fast med mer komplicerade regler. SUPERSKOJ! Vi sprang omkring i skogen och jagade varandra, gömde oss eller planerade hur vi på bästa sätt kunde överlista motståndarlaget. Tyvärr vann inte mitt lag men det gör inte så mycket för jag hade väldigt roligt ändå.

Troja fick springa med eftersom hon hade legat hemma hos A hela dagen då vi hade heldag i skolan. Hon uppförde sig exemplariskt med tanke på att hon brukar tycka att det är lite läskigt med springande människor. Nu sprang folk både till höger och vänster, hojtade och hoppade på varandra. Troja höll sig till min sida men var generös med pussar när folk hälsade på henne. Eftersom kopplet var i vägen när vi sprang i skogen fick hon gå lös mycket och hon kom så fort jag kallade. Underbar känsla att ha en så duktig hund, även om det var för att situationen var ny och lite skrämmande. Skoj att få så många komplimanger också, både om hennes utseende och uppfostran :) Tar åt mig mest av det senare ;)

  • Kommentarer(0)//ellinor.bremsjo.se/#post595
Nästa »